Ursel Avia

Een uniek gebeuren voor het ganse gezin

AT-6D Texan (Harvard)

Vandaag kondigen we een primeur aan! Ursel Avia mag als eerste specifiek deze North American AT-6D Texan ‘Safety Jogger’ (44-81506) aankondigen.

De North American T-6 Texan is een gevorderd lesvliegtuig geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf North American Aviation. Buiten de Verenigde Staten staat de T-6 ook gekend als de Harvard. Er werden in totaal ruim meer dan 14.000 vliegtuigen geproduceerd van dit type. Het vliegtuig werd ontwikkeld in de jaren ’30 en werd voornamelijk gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ’50. De Texan was het eerste geheel metalen trainingsvliegtuig met intrekbaar landingsgestel en was voor de leerling piloten de laatste stap naar de legendarische gevechtsvliegtuigen als Spitfire, Mustang of andere zoals Thunderbold.

OO-JOY (de nieuwe registratienaam van de Texan) werd gebouwd als een AT-6D door North American in 1944 voor de USAAF (Amerikaanse WOII luchtmacht). Het vliegtuig was één van de honderd AT-6D’s die de Amerikaanse Luchtmacht vanaf mei 1951 aan de RCAF (Canadese Luchtmacht) had uitgeleend om te voldoen aan hun eis voor het gebruik van een geavanceerde trainer in afwachting van de levering van 270 in Canada gebouwde Harvards. Het vliegtuig werd op 12 mei 1951 opgenomen door de RCAF en vertrok op 16 oktober 1953 terug naar de USAF. Omdat het vliegtuig alleen in bruikleen was gegeven, ontving het tijdens de uitleentermijn geen RCAF-serienummers en behield het USAF-serienummer 44-81506.
Het vliegtuig werd in 1954 overgenomen door de Panamese luchtmacht. Vervolgens ging het vliegtuig op 18 oktober 1967 op het ‘American Civil Register’ als N7231C. Het vliegtuig werd vervolgens naar Midwest Aero Restorations Ltd gebracht voor een volledige restauratie die in juli 2011 werd voltooid. De kwaliteit van de restauratie was zodanig goed dat het tijdens de Airventure Oshkosh-conventie 2011 de Reserve Grand Champion WWII award en Snap on Tools Corporation Golden Wrench award won. Via een eigenaar in de UK is het nu in handen van Safety Jogger Belgium! Piloot is Stijn De Jaeghere, en die naam laat wellicht een belletje rinkelen bij de kenners. 😉

OO-JOY is geschilderd in de exacte markeringen van een 8th USAAF 353 FG ‘station hack’ die was gebaseerd op Raydon in Suffolk in 1944 en draagt daardoor zichtbaar het serienummer 313048. Een ‘Station hack’ is een jargon van de Royal Air Force. Het is een vliegtuig dat toegewezen is aan een RAF-station of squadron dat normaal een ander type vliegtuig vliegt en het werd gebruikt voor gewone activiteiten zoals transport voor vliegveldpersoneel, reserveonderdelen, uitrusting of documenten. Het waren activiteiten die niet waardig worden geacht voor de tactische en strategische taak die vanuit het vliegveld of squadron werden uitgevoerd. De term is afgeleid van de paardensport voor een paard dat door competitieve ruiters wordt gebruikt voor het dagelijks rijden, in tegenstelling tot de paarden die worden gebruikt voor competitief rijden.

De AT-6D Texan ‘Safety Jogger’ zal zowel in de lucht als op de grond te bewonderen zijn!