Ursel Avia

Een uniek gebeuren voor het ganse gezin

ELA 10 – Eclipse Gyrocopter

Een autogyro of gyrocopter is een type rotorcraft ontworpen door Juan de la Cierva in 1919. Het vloog voor het eerst succesvol op 9 januari 1923 in Madrid. Net als een helikopter gebruikt een autogyro een rotorsysteem voor de liftproductie. Maar terwijl bij een helikopter de rotor door een motor wordt aangedreven, wordt bij een autogyro de rotor aangedreven door aérodynamische krachten in autorotatie. Een motor aangedreven propeller zorgt voor de voorwaartse kracht bij de autogyro. De autogyro kan dus niet stilhangen (hoveren) zoals een helikopter, maar heeft ook geen stallspeed zoals een vleugelvliegtuig. De autogyro heeft een startbaan nodig om op te stijgen en kan landen zonder voorwaartse snelheid. De naam autogyro komt van het latijn ‘auto’ wat automatisch betekent en ‘gyro’ wat draaien betekent. Andere namen voor de autogyro zijn gyrocopter, gyroplane of rotaplane.

Op het vliegveld van Ursel is een unieke ELA 10-Eclipse gestationeerd. Deze gyrocopter is een tweepersoons toestel ontworpen en gebouwd door ELA Aviación in Córdoba, Andalusië. Het was voor het eerst te zien tijdens de AERO Friedrichshafen airshow in 2014. De aerodynamische eigenschappen van deze gyrocopter zijn opmerkelijk. Hoge snelheid halen (190 km/u) met een zeer laag verbruik is hiervan het mooie gevolg! Piloot Gerrit zal de ELA 10 voor u voorstellen op de grond maar ook in de lucht!