Ursel Avia

Een uniek gebeuren voor het ganse gezin

Yakovlev Yak-3 (Яковлев Як-3) ‘Normandie Niemen n°5’ F-AZLY

De Yakovlev Yak-3 is een gevechtsvliegtuig van de Sovjet-Unie tijdens WO II. Het is een robuust en gemakkelijk te onderhouden vliegtuig en daarom was het zeer populair bij piloten en grondpersoneel. Het was een van de kleinste en lichtste toestellen die in de oorlog zijn ingezet. Vanwege het relatief hoge motorvermogen waren de prestaties indrukwekkend en in gevecht met andere gevechtsvliegtuigen kwam het goed uit de strijd.
Tijdens Ursel Avia 2020 zal een Yak-3 in de kleuren van het befaamde ‘Normandie-Niemen’ Squadron te zien zijn.
Een aantal vrije Franse jachtpiloten die de tweede wapenstilstand in Compiègne noch de bevelen van Vichy accepteerden in de beginfase van WO II, besluiten zich te vervoegen bij de USSR. Zodra ze Moskou hebben bereikt, hervatten ze de vliegtraining en vormen ze een squadron dat ze “Escadrille Normandie” noemen. Na versterking in 1944 behaalt het squadron vele overwinningen. De heldendaden die de piloten toonden tijdens de Slag om de Nieman-rivier geven het squadron voor altijd de naam “Normandie-Niemen” opgespeld.
De Fransman Marcel Albert, een aas die bij het Normandie-Niémen Squadron met de Yak-3 vloog, vond het toestel beter dan de Amerikaanse P-51 Mustang en de Britse Supermarine Spitfire 😊.
Het werd ook gebruikt door de luchtmacht van het Poolse Volksleger en na de oorlog werd het nog een tijd gevlogen door de luchtmacht van Joegoslavië.