Ursel Avia

Een uniek gebeuren voor het ganse gezin

Yak-52 (Jakovlev)

Tekst:

 

Vandaag kijken we eens naar de vloot die op Vliegveld Ursel staat en dan komen we bij de mooie Yak-52. Het is een opvallend vliegtuig met een prachtig motorgeluid!

 

De Yakovlev Yak-52 is een Sovjet primair oefenvliegtuig dat, ondanks de warbird look, pas voor het eerst in 1976 vloog. De volledig metalen Yak-52 is een afstammeling van de competitie-aerobatic Yakovlev Yak-50 en wordt aangedreven door een 268 kW (360 pk) Vedeneyev M14P negencilinder radiale motor. De Yak-52 is, zoals de meeste Sovjet militaire vliegtuigen, ontworpen om te werken in ruige omgevingen met minimaal onderhoud. Een van de belangrijkste kenmerken, ongebruikelijk in westerse vliegtuigen, is het uitgebreide pneumatische systeem. Starten van de motor, landingsgestel, kleppen en wielremmen worden allemaal pneumatisch bediend.

 

Het werd van 1977 tot 1998 ook in Roemenië geproduceerd door Aerostar en dit in overeenkomst met de voormalige handelsorganisatie COMECON (vroegere organisatie voor wederzijdse hulp van de Oostbloklanden).

De Yak-52 is ontworpen als een aerobatic trainer voor studenten van de Sovjet DOSAAF en dat was een vrijwilliger Vereniging, een paramilitaire sportorganisatie in de Sovjet-Unie voor de samenwerking met het leger, de luchtvaart en de Marine. Deze trainingsorganisatie trainde civiele sportpiloten en militaire piloten.

 

Momenteel wordt de Yak-52 ook gebruikt in de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) voor de World Aerobatic Yak-52 Competition.

 

Tijdens Ursel Avia is er een internationale bijeenkomst van dit toch wel opvallende vliegtuig. We hopen heel wat van deze Yak-52’s aan u te kunnen tonen. Maar ook in het vliegprogramma zal de Yak-52 te zien zijn!