Ursel Avia

Een uniek gebeuren voor het ganse gezin

Programma

Voor de 8ste maal zal het gekende vliegveld van Ursel het prachtige decor zijn van URSEL AVIA.
Dit luchtvaartevenement voor het ganse gezin zal plaats vinden op zaterdag en zondag maar met een telkens geheel verschillend programma.

Op zaterdag is er een Open Cockpit namiddag waar we de jeugd laten kennis maken met de luchtvaart van heel dichtbij.
Ondertussen zullen er vliegtuigen van alle soort pluimage toekomen en vertrekken tijdens de Fly In en kan u genieten van een uitgebreide catering en zelfs het EK voetbal zal te volgen zijn op groot scherm.

Op zondag is er dan de Internationale Vliegmeeting met militaire en civiele deelname.
Een zeer afwisselend programma zal er voor zorgen dat u een prachtige dag kan beleven op Ursel ten midden van de magie van het vliegen.
Sierlijke demonstraties worden afgewisseld met dans en muziek op een groot openluchtpodium (Skydance).
Deskundige commentaar zal u in vervoering brengen tijdens tal van voorstellingen in de lucht en op de grond.
U kan deze dag zelfs zeer exclusief beleven als VIP!

Thema’s zijn dit jaar ‘Made in Russia’ want met 65 jaar vliegveld Ursel kijken we even naar de vroegere ‘koude’ vijand (Aangelegd als NAVO vliegveld in 1955), ‘Skydance’ en ‘Dronegood’ met een gezonde knipoog naar een bijzondere tak in de toekomst van de luchtvaart.
Kortom, een uniek evenement in het Meetjesland en ver daarbuiten!

 

Wat historische achtergrond:
Het vliegveld van Ursel is 65 jaar ‘actief’ en is momenteel een reservevliegveld van onze Belgische Luchtmacht en wordt in concessie uitgebaat door vliegclubs. De infrastructuur (loodsen, parkeerplaatsen voor vliegtuigen en twee runways) werd tussen 1952 en 1955 aangelegd op verzoek van SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, het centrale commandocentrum van de NAVO). Voor de aanleg van het NAVO vliegveld werd trouwens een deel van de betonplaten van het oorlogsvliegveld B-67 verbrijzelt en gebruikt in de nieuwe beton. Als gevolg van de val van het IJzeren Gordijn en de verminderde dreiging van het Warschaupact werd de vliegbasis in 1993 door de NAVO vrijgegeven. Het militair domein Ursel wordt op regelmatige basis ingezet voor oefeningen van Defensie en is niet vrij toegankelijk.